Doğal Gaz ve Tesisatı Teknolojisi
DOĞAL GAZ VE TESİSATI TEKNOLOJİSİ |
TYT |
ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
Gaz ve tesisat sektörü ,ülkemizde hızla yayılan ve genişleyen, sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeni ile doğal gaz sektörü, stratejik bir endüstri olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle ülkemizde ısınma amacıyla kullandığımız doğal gazın dışa bağımlı olarak kullanılması, mevcut kaynaklarımızın kısıtlı oluşu ve doğal gazın özelliği itibarıyla diğer yakacaklardan birçok üstünlüğünün olması, doğal gazın etkili ve verimli kullanılması ile ilgili özel tedbirler alınmasını gerektirmektedir.
Gaz ve tesisat sektöründe, ülkemizde doğal gazın hızla yayılmasından dolayı büyük oranda istihdam açığı oluşmaktadır. Ayrıca gaz yakan cihazların imalâtını yapan firmaların hızla kendilerini yenilemeleri ve teknolojinin gereklerine göre cihazlarını geliştirmeleri bu dalda büyük oranda servis elemanı ihtiyacını doğurmaktadır.
Deprem kuşağında olan ülkemizde yanlış yapılan sıhhi tesisat sisteminin binaya getirdiği ekstra yükün yapının mukavemetini ve statiğini bozduğu bilinen bir gerçektir. Bu dalda teknolojinin gereklerine uygun bilgi ve becerisi yüksek kaliteli iş gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.
Su ve ısınma, insanların en temel biyolojik ihtiyaçlarındandır. Bu ihtiyaçları karşılayan bilim ve teknik alanı, tesisat teknolojisidir. Bu meslek alanında tesisatçı kadroları görev yapmaktadır. Su ve ısıtma tasarımı, projelendirme, teknik montaj, işletme, bakım ve onarımı çeşitli kademe ve alanlarda görev yapan tesisat elemanları yapmaktadır.
Doğal gazın kullanıma başlamasıyla bu meslekte iş bulma imkânı daha da artmıştır.
Tesisat işlerinin yapılabilmesi için küçük sermaye yeterli olmaktadır. En önemli iş yapabilme kriteri mesleği bilme ve montaj yeteneğidir.
Bu mesleğin yapılabilmesi için fazla bir sermayenin gerekmemesi de önemli bir avantajdır.
İnsanlar varoldukça bu mesleğe duyulan ihtiyaç da hep varolacaktır.
ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER
Isıtma ve Doğal Gaz İç Tesisatçısı
Isıtma ve Sıhhi Tesisatçı
Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihazlar (Bakım Onarım) Servis Elemanı
EĞİTİM SONRASI İŞ İMKANLARI
- Kamu kurumlarinda çalışanlar 657 sayili Devlet Memurlari Kanununa göre belirlenen ücreti alırlar.
- Özel sektörde eğitim sonrası kazanç kişini yeteneğine, deneyimine ve pozisyonuna ayrıca işletmenin yapısına göre değişmektedir. Gaz ve tesisat teknikerleri baslangıçta asgari ücretin 2-3 katı kadar ücret almaktadırlar. Gazlı ortamlarda ve saha çalışmalarında bu miktar artmaktadır.
- Botaş gibi kamu kuruluşlarında,
- Doğalgaz dağıtım şirketlerinde,
- Insaat şirketlerinin yapı-tesisat gruplarında,
- Gaz tesisatı yapan özel şirketlerde,
- Isıtma sektörlerindeki her türlü kuruluşta görev alabilirler.
- Insaat malzemesi üreten veya satan kuruluşlarda görev alabilirler,
MESLEĞİN GETİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Gaz ve Tesisatı teknikeri olmak isteyenlerin;
- Matematik ve fiziğe ilgili ve bu konularda başarılı,
- Şekil ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip,
- Planlanan bir işi uygulayabilme gücüne sahip,
- Ellerini ustalıkla kullanabilen,
- Bedence güçlü ve dayanıklı kimseler olmaları gerekir.
ÇALISMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Gaz ve Tesisatı programı mezunu teknikerler, sıhhi tesisat üretim fabrikalarda ve tesisat döşeyen firmalarda, planlama işlerini büroda, uygulama işlemlerini binalarda yaparlar. Çalışma sırasında işverenlerle, mühendislerle, teknisyenlerle ve isçilerle iletişim kurmak gerekebilir. Merkezi ısıtma ve soğutma sistemi ile dogalğaz kullanımı arttıkça meslek elemanlarına duyulan gereksinme de artacaktır.
MESLEKTE İLERLEME
Gaz ve Tesisatı Ön Lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçis Sınavi'nda başarılı oldukları takdirde;
- Makine Mühendisliği
- Tesisat Ögretmenliği
- Enerji Ögretmenliği
Lisans programlarına dikey geçis yapabilirler.
BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN TIKLAYINIZ |
Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2024>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>
This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc